Jak mózg przystosowuje się do odtworzenia wzroku?
19 stycznia 2015, 13:12Bazując na przypadku kobiety, która od urodzenia bardzo słabo widziała i jako dorosła osoba przeszła przeszczep rogówki w prawym oku (wszczepiono jej keratoprotezę bostońską), naukowcy z Uniwersytetów w Montrealu i Trydencie mogli prześledzić, jak mózg przystosowuje się do sytuacji odtworzenia zmysłu.
Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
Coraz popularniejsze porody pozaszpitalne
29 marca 2016, 12:06W Stanach Zjednoczonych coraz więcej kobiet rodzi dzieci poza szpitalami. W 2014 roku niemal 60 000 porodów miało miejsce poza tymi placówkami. Marian F. MacDorman i Eugene Declercq przyjrzeli się danym z 47 stanów i Dyskryktu Kolumbii i stwierdzili, że w latach 2004-2014 liczba porodów odebranych poza szpitalami wzrosła 1% ogólnej liczby porodów do 1,5%.
Zmumifikowane nogi należały do królowej Nefertari
6 grudnia 2016, 10:42Międzynarodowy zespół naukowców sądzi, że 2 zmumifikowane nogi z wystawy we włoskim muzeum należały do Nefertari - żony faraona Ramzesa II z XIX dynastii.
Umiarkowane spożycie alkoholu szkodliwe dla mózgu
13 czerwca 2017, 12:28Każdy wie, że picie zbyt dużych ilości alkoholu ma katastrofalne skutki dla zdrowia. Dlatego też uznaje się, że alkohol należy pić w umiarkowanych ilościach. Jednak, jak się okazuje, uznawany obecnie za bezpieczny poziom spożycia alkoholu ma niepożądane konsekwencje.
W przeszłości ludzie wcale nie tak rzadko przekraczali czterdziestkę
8 stycznia 2018, 11:56Archeolog dr Christine Cave z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego opracowała metodę ustalania wieku w momencie zgonu na podstawie stopnia zużycia zębów. Jej badania pozwalają obalić mit, że przed erą współczesnej medycyny ludzie rzadko przekraczali czterdziestkę.
Zaskakująca różnica pomiędzy płciami pomoże w lepszym poznaniu autyzmu?
17 sierpnia 2018, 12:30Z najnowszego numeru Current Biology dowiadujemy się o zaskakujących różnicach pomiędzy płciami w postrzeganiu ruchu. Okazuje się, że mężczyźni zauważają ruch znacznie szybciej niż kobiety.
Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.
By osiągnąć korzyści, starsze kobiety nie muszą robić aż 10 tys. kroków dziennie
30 maja 2019, 09:00W przypadku starszych kobiet, by zmniejszyć śmiertelność, nie trzeba dziennie robić aż 10 tys. kroków.
Sukces francuskich lekarzy
19 lutego 2020, 12:50Francuscy lekarze poinformowali, że udało im się zabezpieczyć płodność pacjentki z rakiem sutka, pobierając niedojrzałe komórki jajowe, przeprowadzając ich dojrzewanie w laboratorium poza organizmem kobiety i kriokonserwując je na drodze witryfikacji. Po paru latach komórki zapłodniono. Dzięki temu 6 lipca 2019 r. urodził się zdrowy chłopiec - Jules. Autorzy publikacji z pisma Annals of Oncology podkreślają, że to pierwszy taki przypadek na świecie.